Avantajele medierii

 

  1. Costuri financiare reduse in comparatie cu instantele de judecata. La mediator nu se plateste decat onorariul convenit impreuna cu partile, in functie de complexitatea si natura cauzei. In instanta trebuie sa se aiba in vedere costurile cu taxa de timbru, onorariile avocatilor, costurile expertizelor , costurile find net superioare medierii.
  2.  

  3. Timp de rezolvare a disputei redus substantial. In cadrul procesului de Mediere, in functie de complexitatea cauzei si disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc inca de la prima sedinta, deci dupa o singura intalnire. In cauzele mai complexe, in functie de disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc in urma mai multor sedinte. Prin comparatie termenele din procesul judiciar pot depasi un an , apoi urmeaza alte termene, cai de atac etc. Toate acestea dispar daca partile aleg sa isi rezolve disputa la mediator intr-un timp foarte scurt.
  4.  

  5. Procedura simpla si flexibila. Procedura medierii este o procedura simpla, partile dispun de proces, si de solutia pe care urmeaza sa o accepte prin dialog si concesii reciproce sub asistenta si prin facilitarea mediatorului. Procedura din instanta este greoaie, anevoioasa, si de cele mai multe ori presupune si ajutorul unui specialist in drept, care este avocatul. Deseori in instanta partile sunt obligate sa faca dovada efectuarii unor expertize, unor anchete sociale, care la randul lor ingreuneaza procesul, pentru un proces in instanta fiind necesare multe termene pentru a se ajunge la o decizie judecatoareasca.
  6.  

  7. Medierea evita stresul psihic prelungit. In instanta partile asteapta ani de zile pentru o solutie, care nu stiu sigur daca va fi in favoarea lor, chiar daca considera si probeaza ca au dreptate; in toti acesti ani isi consuma energie si ajung la o stare de stres emotional privitor la procesul in derulare. In procesul de mediere fiecare parte este libera sa accepte dialogul, sa propuna o solutie, sa analizeze solutia sa, si solutiile oferite de cealalta parte, ca impreuna sa gaseasca solutia cea mai benefica pentru ambele.
  8.  

  9. Decizia privind solutia apartine exclusiv partilor. Partile singure decid, care este solutia cea mai eficienta si mai avantajoasa pentru fiecare in parte, reciproc. Nici un tert nu stie mai bine care este solutia potrivita unui conflict intre parti, decat partile insele. In mediere partile analizeaza nevoile si interesele lor, si singure iau decizia cea mai potrivita privind solutia, sub directa asistare si facilitare a mediatorului. Altfel spus prin mediere partile evita starea de incertitudine cu privire la soluţie.
  10.  

  11. Medierea are ca rezultat o solutie de tip castig castig. In instanta o parte pierde procesul, o alta il castiga. In mediere fiecare parte castiga pentru ca solutia care va fi intelegerea lor va fi acceptata de toate partile si pentru toate va fi multumitoare.
  12.  

  13. Avantajul confidentialitatii. Toate discutiile care au loc la mediator, in toate fazele procesului de mediere, stau sub egida confidentalitatii. Toate sedintele vor avea loc intr-un cadru neutru si confidential. Spre deosebire de procesul judiciar sedintele sunt publice si oricine poate vedea si auzi partea si pretentiile sau reclamatiile acesteia, inclusiv reprezentanti ai massmedia.
  14.  

  15. Pastrarea relatiilor intre parti. Medierea, prin insasi definitia ei este un dialog intre parti, si intre fiecare parte si mediator. Un dialog constructive unde mediatorul asista si faciliteaza partile sa ajunga la rezolvarea reciproc avantajoasa a conflictului. Odata ajuns la un acord, chiar si partial, asupra conflictului, partile isi imbunatatesc relatiile avute anterior ivirii conflictului.